Bredare prisskalor i vardagstravet

Travhästägarna fick gehör för kravet på bredare prisskalor i vardagstravet i samband med förhandlingarna om neddragningar i travsporten 2020.
-Det här har vi slagits hårt för att få igenom och det känns bra att vi nu lyckats, säger Mikael Melefors, ordförande för Travhästägarna.
Svensk Travsport har beslutat om ett antal åtgärder för att få en budget i balans 2020.
Besluten innebär bland annat en nedskärning av prismedlen med 71 miljoner kronor. Det är pengarna som sparas genom att dela ut lägre priser på V75 och V86 samt i treåringsloppen.

Samtidigt görs en satsning på cirka 22,8 miljoner genom att förstärka prisskalorna i vardagstravet. I alla lopp upp till 40 000 kronor blir det mer pengar till hästar som placerar sig trea till sexa men mindre till hästar som kommer i mål som sjua eller åtta.
De nya prisskalorna börjar gälla från den 1 januari.

Det betyder att Travhästägarna fått gehör för sin viktigaste fråga – bredare prisskalor. Så sent som i november slog ordförandekonferensen fast att bredare prisskalor var den viktigaste fråga som organisationen hade att jobba med.
-Vi ska vara väldigt stolta över att ha lyckats med detta, att ST har lyssnat till hästägarnas krav. En satsning på vardagstravet ligger också i linje med intentionerna med Pegasus, att satsa på bredd och ungdom, säger Mikael Melefors.

Bredare prisskalor i vardagstravet,där de så kallade matlapparna förstärks, blir betydligt mer värda och kan bidra till att minska kostnaderna för hästägarna. Däremot blir det inget påslag på sjunde- och åttondepris.
-Dessa blir ofta inte utdelade och vi tycker att det är bättre att vi får ut pengarna än att banorna behåller dem, säger Mikael Melefors.

Här kan du läsa mer om de nya breda prisskalorna.