"Oprovocerat övergrepp på hästen"

-Det handlade om ett rent oprovocerat övergrepp på hästen, sådan ska inte få förekomma i sporten, säger Mikael Melefors, ordförande för Travhästägarna, i en kommentar till ST:s dom efter händelsen i värmningen på V75-dagen i lördags.
Alessandro Gocciadoro här bakom Axl Rose. Foto: Marie Holmén/TR Bild
Det är bra att Svensk Travsport agerat både snabbt och med kraft i det här ärendet. Här handlar det om ett rent oprovocerat övergrepp på hästen, sådant ska inte få förekomma i sporten utan våra hästars välfärd måste alltid komma i första hand.
Det säger Travhästägarnas ordförande Mikael Melefors i en kommentar till Svensk Travsports beslut om påföljderna efter händelsen på Örebro i lördags. I ett uttalande efter händelsen efterlyste Travhästägarna snabba, tydliga och kraftfulla åtgärder.

Både lärlingen som körde och hans arbetsgivare Alessandro Cocciadoro gavs nu kännbara straff:
-Det är också en händelse som allvarligt har skadat travsporten och riskerar sportens framtid. Därför är det också viktigt att ST tydligt markerar att den här sortens hantering av våra hästar inte är acceptabel och inte hör hemma i travsporten, säger Mikael Melefors.Detta har hänt
Det var i lördags som lärlingen under värmning tog tömmarna i en hand och gav hästen Zarina Bi två slag med spöet. Efteråt konstaterade banveterinären att det fanns märken på hästen efter slagen och hästen ströks. Banans måldomarnämnd överlämnade ärendet till Svensk Travsport.
Lärlingen dömdes till böter på 20 000 kronor samt 18 månaders avstängning och beträdandeförbud. Den ansvarige tränaren, Alessandro Gocciadoro dömdes till sex månaders körförbud och en månads anmälningsförbud. Dessutom drar Svensk Travsport in godkännandet av hans svenska filial.
Domarna kommer att överklagas. Beslutet om den svenska filialen är dock inte överklagningsbart då det grundats på licensbestämmelserna och inte på tävlingsreglementet.