I fredags sändes Travronden Debatt där den heta frågan om kuskarnas uppsittningsavgifter stod i fokus. I studion fanns Travhästägarnas ordförande Mikael Melefors som debatterade med kusken Stefan Persson.

I slutet av 2021 gick Stefan Persson ut med att han skulle börja ta ut en uppsittningsavgift på 500 kronor för alla uppsittningar oavsett om det är häst i a- eller b-träning. Hans beslut väckte mycket uppmärksamhet och många kritiska röster har höjts från bland annat hästägarhåll.
-Kuskarna är ju egna företagare och bestämmer själva vad de vill ta betalt. Men vi tycker det är osmakligt att kuskarna stod först i kön när vi får höjda prismedel, säger Mikael Melefors.

På plats i studion i Travronden Debatt fanns Mikael Melefors och Stefan Persson med Johan Lindberg som debattledare. Under debatten berättade Stefan Persson att han nu bestämt sig för att ta ut 350 kronor mot tidigare uppgivna 500 kronor.
-Jag anpassar mig till det som verkar branschmässigt. Däremot tar jag ingen provision på startpengen. Jag har hittills inte tagit ut det på 500-hundringen och tänker inte ta någon provision på de 1500 kronorna heller, sa Stefan Persson i programmet.
Andra som kom till tals i debatten var Örjan Kihlström, Lutfi Kolgjini, Ulf Stenströmer, Mats E Djuse och Andreas Lövdal.
-Jag står på hästägarnas sida och det är många hästägare som sagt att de inte vill betala. För hästägarna är ju bägaren redan på väg att rinna över, sa Ulf Stenströmer, som dock kunde tänka sig en sorts garantipeng.
Lutfi Kolgjini var tydligt emot en uppsittningsavgift:
-Catchdrivers gör inte ens en bråkdel av den insats som hästägarna gör. Och det ser redan för dåligt ut för travsporten sett till alla kostnadsökningar när det gäller diesel och energi, gödningspriserna är också katastrofala och gör fodret mycket dyrare. Det kommer att drabba slutkunden som här hästägarna och att då prioritera catchdrivers är helt fel, sa Lutfi Kolgjini och menade att grundproblemet handlar om för låga prispengar.

I anslutning till Kolgjinis utspel om prispengar där han även lyfte frågan om en bojkott inom sport tog Mikael Melefors upp aspekten kring återbäringen för hästägarna.
-I början på 90-talet var återbäringen 37 procent på varje satsad 100-lapp. Idag är den nere på 23-24 procent. Idag är prismedlen 900 miljoner, vi skulle behöva ligga på 1,5 miljarder, säger Mikael Melefors.

Här kan du du se hela Travronden Debatt

Mikael Melefors och Stefan Persson