Först kom ändring av priserna på gästboxhyrorna, nu följer en satsning på ökade prispengar i P21-loppen. Årjängstravet har hästägarna i fokus och försöker göra lite extra för dem.

– Det är en jättebra satsning, som jag tror blir bra för våra hästägare, säger Jenny Sjökvist, ordförande i Västra Värmlands Travhästägareförening.

Satsningarna innebär att Årjängstravet nu erbjuder gratis gästboxhyra under 2023 till alla hästägare med häst i träning på Årjäng och som startar på hemmabanan. 

Dessutom höjs förstapriset i alla P21-lopp från 10 000 kronor till 15 000 kronor. 

– Ändringen av gästboxhyrorna är en konkret sak som gynnar hästägarna direkt. För oss innebär det ett intäktsbortfall på cirka 100 000 kronor och för oss som liten bana är det mycket pengar. Men vi tror ändå på den här satsningen och att det betyder något för hästägarens plånbok, Johanna Karlin, travbanechef på Årjängstravet. 

Från banans sida försöker man satsa lite extra och tänker hästägare i alla led.

– Ska vi jobba med något utåt så har vi kommunikation med hästägarna, säger Johanna.

Fortsätter tidigare satsningar

Förutom de nya satsningarna fortsätter Årjängstravet satsa på utvalda aktiviteter kring sporten. Det innebär bland annat att Haunters Årjängsmästare och Kallblodsmästaren fortsätter.

– Varmblodiga och kallblodiga hästar som startar hos oss under säsongen samlar poäng och topp 15 har sedan möjlighet att delta i en final med 100 000 kronor respektive 75 000 kronor i förstapris.

Banorna i regionen fortsätter gemensamt att satsa på ungdomskuskar, 16-25 år, genom serien Travrikets Unga. Dessutom går treåringsfinalen för de treåriga varmblod som tjänat mest pengar på Årjängstravet under 2023, med 60 000 kronor i förstapris. 

– Vi har även fortsatt test av tidshandicap-lopp för kallbloden några gånger under säsongen, i år även i vanliga lopp. Ett koncept vi kört tidigare och som har uppskattats.

I Årjängs Stora Sprinterlopp behålls 600 000 kronor som förstapris till vinnaren. 

– Vi försöker satsa lite extra men kör också vidare med sådant som vi gjort under flera år, som vi tycker gynnar våra aktiva. Vi har många som är både hästägare och B-tränare i en och samma person och då är sådana här saker viktiga, säger Johanna. 

Jenny Sjökvist tycker att banan har bra förståelse för hästägarföreningens önskemål. 

– Jag hoppas och tror att vi ska kunna hålla våra kostnader nere tack vare satsningarna, med tanke på att vi nog startar mer på hemmaplan i stället för att åka någon annanstans, säger hon. 

Text: Anne Adre-Isaksson

Foto: TR Media