Reaktionerna har varit många efter Mikael Melefors uttalande kring kuskarna som tänker ta betalt för alla uppsittningar.
– Telefonen har gått varm och alla tycker det är bra att vi lyfter detta och ryter till.

Av tradition har catchdrivers inte tagit ut någon uppsittningsavgift när de kört åt andra tränare. Nu har Stefan Persson gått i spetsen och var först ut med att klargöra att han från årsskiftet tar ut en avgift av alla. Flera andra kuskar har uppgett att de ska följa efter.
– Ingen ska jobba gratis men att bilda något som liknar kartell är inte okej.
Det säger Mikael Melefors till tidningen Expressen.
LÄS Expressens artikel

Självklart ska ingen jobba gratis, kuskarna är egna företagare och har rätt att sätta vilket pris de vill. Det är otvetydigt. Men det finns andra problemställningar i frågan utöver en eventuell kartellbildning.
– Jag tycker det är osmakligt att catchdrivers nu står först i kön för att ta del av ökning av prismedel under 2023. Jag tror inte hästägarna kommer att acceptera en sån här kostnadsökning, säger Mikael Melefors.
Andra problem i sammanhanget handlar till exempel vem som ska betala mellanskillnaden om vid ett kuskbyte som bestäms av sportchef eller domare. Eller att alla travhästägare inte är momspliktiga och därmed får en större ökad kostnad.
– Det måste också framgå någonstans vilka avgifter kuskarna tar så det går att se vid anmälning. Sammantaget är det här frågor vi redan har lyft med Svensk Travsport, säger Mikael Melefors.

Uppsittningsavgiften som flera kuskar nu tänker ta ut har gett starka reaktioner från hästägarhåll. Foto: TR Media