Situationen för Hippodromen i Kiev har varit svår sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari i år. För att stötta de aktiva har Travhästägarna bidragit med pengar som bland annat gått till foderinköp till travhästarna.

-Hästarna mår bra och vi klarat oss från bombningar i närheten och vi är tacksamma för de generösa gåvor vi fått.

Det berättar Olga Bondar, travtränare och vice ordförande för banan i Kiev, för Claës L Ljung, president i Fegat tillika ledamot i Travhästägarnas styrelse.

Fortsatt allvarligt läge
Trots det allvarliga läget har travhästarna på Hippodromen kunna tas om hand, tränas och tävlas. Tävlingssäsongen med tävlingar varje söndag har också kunnat genomföras som planerat så här långt. Vid premiären i juni lockade tävlingen 3 000 personer till banan. Nu i höst tävlar man vidare en gång i veckan med fem lopp på programmet.

Det har varit problem att få fram grovfoder till Hippodromen, bland annat i början efter angreppet från Ryssland.

-Nu får vi alla fall tag på foder men strö som halm och spån är ett problem.

Dyrt och eftertraktat
Spån har dels blivit dyrt, dels finns ett stort behov av virke som bränsle så det har blivit svårare att hitta spån av den anledningen. Däremot har man inte haft något problem med vatten på banan men däremot förekommer strömavbrott från och till.

Fortsatt stort hjälpbehov
Som president för Fegat har Claës Ljung haft en etablerad kontakt med Ukraina sedan tidigare. Han har också initierat en insamling till förmån för travhästarna i Kiev. Både privatpersoner och organisationer har bidrag. Bland annat har Travhästägarna skänkt 5 000 kronor liksom STaR som bidragit med 9 000 kronor. Bidragen har tagits emot och förmedlats via Claës Ljung vilket varit enklaste sättet att skicka pengarna vidare till Hippodromen.

Men hjälpbehovet är fortsatt stort och den som vill stötta de ukrainska travhästarna kan swisha Claës Ljung som ser till att gåvorna hamnar där de ska. Swisha bidraget till 0705906415.

Travhästägarna

Skärmdump från hippodromens FB-sida