Fler och fler hästägarföreningar sätter sina medlemmar i fokus och utser bland annat Månadens Hästägare. En förening i raden är Bollnäs. I juli utsågs den första pristagaren – Kjell Ungh i Viksjöfors.

– Det är kul att bli ihågkommen. Det är ju vi hästägare som står för det mesta, säger han.

Kjell har varit hästägare i cirka 40 år och körde själv i början av 80-talet. Men att bli kusk var han inte intresserad av. Det var att träna hästar han gillade.  Men idag ser hästlivet helt annorlunda ut för Kjell.

– Nu sitter jag i rullstol men äger fortfarande 15 hästar, varav tre är fölston, säger Kjell.

Han bor på en gård med träningsanläggning men har ingen häst hemma längre. I stället hyr han stall av Gunnar Melander. Starthästarna är i träning hos Per Lennartsson och Per Linderoth, medan uppfödningen är förlagd till Nossebro i Småland, hos Gunilla Wilhelmsson, där han föder upp Young-hästarna.

Flying Young den bästa

Bland många bra hästar Kjell haft under åren tycker han att Flying Young är den bästa.

– Hon var Sverigetvåa en gång i tiden och tjänade drygt 1,4 miljoner kronor, berättar Kjell.

Tjusningen med att vara hästägare ligger i den spänning han får uppleva. Dessutom är det ett bra sätt att bryta av vardagen. Kjell, som varit egen företagare i stort sett hela livet, är fortfarande, vid 75 års ålder, aktiv i företaget.

– Jag måste jobba vidare för att ha råd att ha alla hästar. Det är ju inget billigt intresse, säger han och skrattar. 

2023 blir bästa travåret

Kjell ser med stor tillförsikt fram emot det kommande året, som han säger garanterat kommer att bli det bästa travår han upplevt.

– Jag har väldigt fina hästar nu, säger han lite hemlighetsfullt och tillägger:

– Men i den här branschen går det inte att säga något säkert. Det kan svänga över en natt. Man får vara tacksam över att det går bra. Jag var tvåa igår på Solvalla och på Bergsåker. Men det är bara tillfälligheter. Annars hade det varit två vinster. 

Kjell har varit med i Travhästägarna Bollnäs länge och tycker att det är bra att det finns en sammanslutning av hästägare. Det finns flera skäl till det och Kjell poängterar vikten av att vara solidarisk.

Lyfter fram hästägarna

Bo Fransson är ordförande i Travhästägarna Bollnäs och den som delade ut priset till Kjell, ett diplom och en jacka.

– Oftast är det kusken som får priser och blir intervjuad vid travtävlingarna. Nu har även skötarna börjat uppmärksammas. Men vi vill lyfta fram hästägarna. De behöver det och vi i föreningen hoppas att sådant här gör det lättare att rekrytera nya medlemmar. Det är ju trots allt hästägarna som ser till att vi kan ha trav här i landet. Utan dem finns det inget att tävla med, säger han. 

Efter Kjell har fler hästägare utsetts och de firades alla vid föreningens höstmöte i oktober. Dessutom har Bo Fransson besökt dem personligen.

– När det blir varmare ute och det kommer mer publik till banan ska utmärkelsen delas ut på en travdag. 

Kjell Ungh i Viksjöfors blev uppvaktad av Bo Fransson, ordförande i Travhästägarna Bollnäs, med bland annat ett diplom, blommor, en jacka.