Full aktivitet för Travhästägarna Bollnäs var det när föreningen ordnade studieresa till Frasse och Mikaela Fransson på Monstertrav i Järvsö i mitten av juli – 15 anmälda, 13 kom till start. 

Vi fick ett suveränt mottagande och nya kunskaper med oss hem. En ytterst ovanlig tvillingfödsel upptog inledningsvis en hel del av tiden. Tvillingarna hade fötts med sju timmars mellanrum och man visste inte att det var två då inget visat på det. Det första fölet som kom, en hingstunge var fux, och den andra var en svart märr! Allt fungerade bra och båda skuttade runt alldeles intill stallet.

31 föl på gården

Frasse beskrev avelsarbetet som i år omfattat över 200 ston. Mikaela är ansvarig för allt vad det innebär, och sköter också semineringen med den äran – drygt 90 procent i dräktighet de senaste sju åren! 

Hemma på gården har det i år fötts 31 föl, och man väntade i dagarna på ytterligare ett – ett varmblodsföl efter ingen mindre än Calgary Games.

Efter fika i bästa stallmiljö fortsatte vi till hingsthagarna. Där berättade Frasse hur han tänker runt det här med hingstarnas psyke och hur de förhåller sig till varandra. Noga med hur de placeras i hagarna och hur turordningen ska vara vid tömning för att lugnet ska behållas, och att alla därmed trivs i sin situation. Han berättade också många anekdoter om hur mycket som påverkat verksamhetens utveckling, bland annat ett nära samarbete med Norge.

Även tävlingssidan och hur han tänkt när man avlat fram dagens tävlingshästar, beskrevs med entusiasm. Det var givetvis inte bara ett led av bästa tänkbara kombinationer som analyserats, utan flera led tillbaka, syskon och egenskaper. Intressant! 

Hästägardag med hästägarlopp

Samma vecka avslutades med Hästägardagen, då vi hade ett samarrangemang med Bollnästravet. Banan deltog i ett event på stan, Skruvat och klart, som samlade motorfolk från när och fjärran. Efter eventets slut kom cirka 60 bilar till travet och deltog i en cruising på travbanan före tävlingarna. Best in show utsågs bland deltagarna, allt i bästa Amerikastil!

För Travhästägarna Bollnäs del kördes två hästägarlopp, ett för varmblod och ett för kallblod, där vi hade hederspriser till ägare, körsven och skötare. Dessutom delade vi ut amerikainspirerade rosetter till samtliga segrare under kvällen. Andra aktiviteter som föreningen stod för var tipspromenad, stallbacksvisning och fika för de aktiva på stallbacken. Vi passade också på att uppmärksamma Månadens Hästägare för maj, som var Frasse och Mikaela Fransson. En mycket lyckad travkväll med över 600 personer i publiken, och många som spontant uttryckte hur nöjda de var.

Text och foto: Maj-Britt Karlsson, Travhästägarna Bollnäs