Kommentarer kring prismedel 2022, diskussionen kring uppsittningsavgifter, och nya hemsidan är innehållet i december månads brev.

Här är brevet i sin helhet:

Vi hann inte mer än att glädjas åt fördelningen av de ökade prismedlen med 53 miljoner mer till de aktiva förrän huggsexan började. Först ut: Ett antal catchdrivers som nu ska börja ta betalt för sina uppsittningar.

Självklart ska ingen jobba gratis, kuskarna är egna företagare och har rätt att sätta vilket pris de vill. Men i det här fallet är det hästägarna som drabbas och jag tycker det är rent osmakligt att de verkar ägna sig åt en form av kartellbildning. Det är inte okej!

Det finns också andra hakar i det här: Vem ska betala mellanskillnaden vid kuskändring om måldomaren beslutar om en ny kusk som tar ut en högre taxa? Alla hästägare är heller inte redovisningsskyldiga för moms, för dessa handlar det inte om exempelvis 500 kronor, de får betala minst 812 kronor när även provisionen på startpengen på 1500 kronor och momsen läggs på.

Det här urholkar en redan pressad situation för många hästägare. Samtidigt finns det ljuspunkter som exempelvis att vi fick gehör för våra argument om mer pengar till prismedel och vi ska fortsätta jobba hårt 2022 för att förbättra hästägarnas situation.
Med önskan om ett Gott Nytt År!
Mikael Melefors

Prismedel 2022

Travhästägarna har under flera år drivit frågan om ökade prismedel. Från början lades en affärsplan och budget för Svensk Travsport som innebar en ökning av medel till de aktiva med 40 miljoner kronor under 2022. Det var något som Travhästägarna ansåg var alldeles för lågt. Inte minst mot bakgrund av att ökningen till de aktiva inte ens motsvarade inflationen. Dessutom fanns aviseringar om kommande prishöjningar på bland annat foder och utrustning.

-Som vi såg det från Travhästägarnas sida behövde medel till de aktiva ökas med minst 50 miljoner per år under den kommande treårsperioden, säger Mikael Melefors.

Efter en dialog ökades summan på med 20 miljoner ytterligare, till 60 miljoner varav 53 miljoner avser prispengar. 60 miljoner blir den nya prisnivån även 2023 och 2024 med en möjlighet till en eventuell ökning om spelet fortsätter utvecklas positivt.

-Vi är nöjda över att Svensk Travsport och ATG äntligen lyssnade. Men naturligtvis nöjer vi oss inte med det här utan kommer att fortsätta jobba hårt för ökade medel säger Mikael Melefors.

Läs fler kommentarer i Travrondens artikel här.

Catchdrivers och uppsittningsavgift

Reaktionerna har varit starka och diskussionen i sociala media som Twitter har gått hög efter att Stefan Persson med flera kuskar nu tänker ta betalt för alla uppsittningar. Tradition har under lång tid varit att köra åt andra A-tränare mot provision medan B-tränare fått betala både uppsittning och provision på inkört.

– Telefonen har gått varm och alla tycker det är bra att vi lyfter detta och ryter till, säger Mikael Melefors, Travhästägarnas ordförande.

Från Travhästägarnas sida ses uppsittningsavgiften som ytterligare en kostnad som i slutändan drabbar hästägarna.

Läs mer här

Ny hemsida

Ni har väl inte missat att Travhästägarna nu har en ny sajt!

Målet har varit att göra en enkel, modern och snygg sajt som dessutom är lätt att hantera och uppdatera.

Saknar ni något på sajten så mejla till web@travhastagare.se så tar vi hand om era synpunkter.

Medlemsregistret finns på kvar på den gamla hemsidan men med ny länkadress: http://skiss.nu/travhastagare/

travlopp med nyårshälsning